lördag 19 maj 2012

dubbelmarinerad ox/fläskfile


Dubbelmarinerad oxfiléDubbelmarinerad oxfilé
Buffé nr 12 2003, sida 22
23 kommentarer
SVÅRIGHETSGRAD: Medel
TILLAGNINGSTID: Över 60 min
PORTIONER: 6
Ingredienser
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
1/2 dl hackad kapris
Gör så här
1. Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i
kylen över natten.
2. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
3. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
4. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén
i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
5. Blanda samman marinad 2.
6. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
7. Nyårsafton/festdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar