söndag 10 november 2013

Korvsoppa


Korv & makaronisoppa à la 40-talet…
Postat 28 mars 2012 av kryddburken

Tack för info om skålen här ovan. Det ska då alltså vara Gunnar Nylund som tillverkat denna skål ”Eva” år 1937-1946 nånting. Om det är en soppskål, såsskål eller buljongskål har jag inte kommit fram till ännu men kvällens middag fick i alla fall serveras i den med anor från 40-talet säger vi då!

Korv & makaronisoppa med en mustig buljong. Hönökaka och prästost, inte alls tokigt. Om ni tycker det ser knasigt ut med både potatis OCH makaroner i receptet så är det inte alls knasigt faktiskt utan det finns en baktanke där. Potatisen gör soppan tjockare och mer ”redd” i konsistensen utan vare sig tillsatt grädde eller mjölk eller att soppan är mixad. Alldeles perfekt för just en buljongsoppa.

4 port
Det här behöver du :
3-4 korvar
1 liter köttbuljong (helst hemmagjord, men fond el. tärning går också bra)
2 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 rödlök
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
Salt & peppar
2 dl makaroner

GÖR SÅHÄR :
Skär korven i mindre bitar och stek i stekpanna. Ställ åt sidan så länge.
Ta fram en rymlig kastrull och klicka i lite smör. Finhacka rödlöken och fräs i smöret. Slå på buljongen när löken blivit genomskinlig. Låt koka upp. Skala och skär under tiden potatis, morötter och palsternacka i mindre bitar och lägg i kastrullen. Smaksätt med lagerblad och tomatpuré och låt småputtra ca 8-10 min. Tillsätt makaroner/pastasnäckor och korven allra sist och låt sjuda med några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med hönökaka och prästost.

Korvsoppa är en underskattad måltid. Man har väl alltid nån potatis, nån korvslatt och morot i kylskåpet. Buljong och resten kan man fantisera ihop efter eget huvud. Det är gott!!

Det godaste till buljongsoppa är hönökaka med prästost.



Kanelbullar (Ingrids bästa)

Ingrids bästa kanelbullar


Så här blir kanelbullarna riktigt smarriga. Snyggast blir de om man formar dem till knutar, snabbast går det om man rullar ihop degen och skär i skivor.

Ingredienser

5 dl mjölk
50 gram jäst, för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
15 dl vetemjöl, -16 dl

125 gram smör, rumstempererat
1 st ägg, till pensling
pärlsocker, till garnering

Fylllning
125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel, mald

Tillagning
40 - 50 bullar

1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3. Rör samman fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Recept: Ingrid Eriksson